Rouw- en verliesbegeleiding is zo waardevol

Na het overlijden van mijn dochtertje besloot ik rouw- en verliesbegeleiding te zoeken. Het was de beste keuze om mijn emoties en verdriet aan te gaan.
Diagnose
Leeftijd kind
Zorgverlener(s)
Verhaal speelt zich af in
Relatie tot kind
Netwerk Integrale Kindzorg
Belangrijkste thema(‘s)
Aangeboren (genetische) aandoening
Bijna 1 jaar
Geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider
2020
Moeder
-
Tijd en aandacht die er voor ons is, Mee beslissen als ouders
Diagnose
Aangeboren (genetische) aandoening
Leeftijd kind
Bijna 1 jaar
Zorgverlener(‘s)
Geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider
Verhaal speelt zich af in
2020
Relatie tot kind
Moeder
Netwerk Integrale Kindzorg
-
Belangrijkste thema(‘s)
Tijd en aandacht die er voor ons is, Mee beslissen als ouders

Toon van het verhaal

Zeer positief

Gevoelens bij het verhaal

Dankbaar

Hoopvol

Opgelucht

Vanaf dag één ben ik onder behandeling bij een rouw- en verliesbegeleider. Op het moment dat mijn dochtertje overleed, kreeg ik van meerdere mensen de tip om naar haar toe te gaan. Tot op heden heb ik daar geen spijt van gehad. Ze heeft mij goed begeleid van begin tot eind en ik heb er ontzettend veel aan gehad.

 

Verdriet dragelijker maken

De eerste keer hebben we kennisgemaakt om te kijken of er een klik is en of ze voor mij wat kon betekenen. Daarna werden er vervolgafspraken gepland. Die heb ik ook als heel flexibel ervaren. Tijdens de eerste gesprekken hebben we het veel over het verdriet en de situatie gehad. Daarna hebben we met hulp van opdrachten uit het negatieve ook de positieve kanten gehaald, zodat het negatieve wat vervaagt en het verdriet draaglijker wordt. De opdrachten werden met een goede opbouw ingepland en het had meteen effect. Ik kon er echt iets mee en ben altijd graag weer teruggekomen. 

 

Krop het niet op, zoek juiste hulp

Het was een hele fijne sfeer en een zeer grote opluchting als ik was geweest. Het was een gevoel van totale rust waardoor ik weer door kon. Ook al is en blijft het nog steeds een groot verlies. Maar ik kan er nu beter mee omgaan. Ik raad dit iedereen aan. Over je verdriet praten is zo belangrijk: krop het niet op en zoek de juiste hulp. Het is de beste keus geweest om mijn emoties en verdriet aan te gaan. Ik vond mezelf te jong om hiermee te blijven lopen. 

Andere verhalen

Tijdens de transitie van het ziekenhuis naar huis ontbrak begeleiding en hulp. Daardoor belandden we in een zwart gat.
De ‘zachte zorg’ waar we zo’n behoefte aan hadden ontbrak in het academische ziekenhuis. Ik voelde me niet gezien en gehoord na de diagnose dat ons kind zwakzinnig zou zijn.
Nog altijd ontbreekt palliatieve begeleiding en ondersteuning voor kinderen met epilepsie. We hadden behoefte aan een gesprek over kwaliteit van leven, maar het ging opnieuw over medicatie. Al die jaren vond niemand het nodig om dat gesprek met ons te voeren.

Meer verhalen lezen?

Ook je ervaring delen?

Wil je als ouder ook je verhaal opschrijven en er iets zinvols mee doen? Vertel ons wat je wel en niet als prettig ervaart of hebt ervaren. Wat heeft geholpen en wat niet? En welke oplossingen zie je? Daar leren we veel van. Via de Ervaringsmeter beschrijf je jouw ervaringen aan de hand van diverse vragen. Deze helpen je gedachten te ordenen en een mening te vormen. Vervolgens maak je zelf de keuze of je het verhaal (anoniem) wil delen. We gebruiken de gedeelde informatie om de kinderpalliatieve zorg te verbeteren. Voor jezelf en/of voor anderen.