Heftig voor ons maar voor het kleine meisje is het goed zo

Onze dochter overleed na 9 dagen. Het vertellen van mijn verhaal bij de rouw- en verliesbegeleider heeft mij erg geholpen.
Diagnose
Leeftijd kind
Zorgverlener(s)
Verhaal speelt zich af in
Relatie tot kind
Netwerk Integrale Kindzorg
Belangrijkste thema(‘s)
Anders
9 dagen
Huisarts of praktijkondersteuner, Geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider
2020
Moeder
Nee
Tijd en aandacht die er voor ons is
Diagnose
Anders
Leeftijd kind
9 dagen
Zorgverlener(s)
Huisarts of praktijkondersteuner, Geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider
Verhaal speelt zich af in
2020
Relatie tot kind
Moeder
Netwerk Integrale Kindzorg
Nee
Belangrijkste thema(‘s)
Tijd en aandacht die er voor ons is

Toon van het verhaal

Positief

Gevoelens bij het verhaal

Hoopvol

Verdrietig

De begeleiding die ik van mijn rouw- en verliesbegeleider heb gekregen om alles een plekje te geven, heb ik als prettig ervaren. Het verhaal over mijn dochter heb ik al vaak gedaan in mijn omgeving, wat ik niet erg vind. Bij de begeleiding die ik kreeg heb ik mijn verhaal over onze dochter nogmaals helemaal gedaan. Door het verhaal opnieuw langzaam te vertellen, en mijn vragen en gevoelens te benoemen, heeft het mij nog meer bewust gemaakt hoe heftig het is wat er allemaal in korte tijd gebeurd is. 

 

Mijn verhaal vertellen

Wat ik heb meegemaakt, is niet echt gewoon, maar zal altijd een deel van mijn leven blijven. Dat het een deel van mijn leven blijft, wist ik van begin af aan. Doordat ik mijn verhaal opnieuw vertelde, kan ik terugkijken op onze besluiten; deze waren goed voor ons kleine meisje. Het is goed zo voor haar, en voor ons als ouders en zus zwaar om door te moeten. Maar beetje bij beetje lukt het.

Andere verhalen

Na ontslag uit het ziekenhuis was de zorg thuis niet aangepast aan de nieuwe situatie. Na anderhalf jaar zelf zorgen is met hulp van een onafhankelijk zorgindicator nachtzorg gerealiseerd.
De ‘zachte zorg’ waar we zo’n behoefte aan hadden ontbrak in het academische ziekenhuis. Ik voelde me niet gezien en gehoord na de diagnose dat ons kind zwakzinnig zou zijn.
De zorgverleners waren alleen geïnteresseerd in de medische afwijking die er eventueel bij ons kind zou zijn, maar vroegen eigenlijk nooit hoe het met ons ging. Veel zaken werden niet expliciet met ons besproken en ik miste geestelijke verzorging.

Meer verhalen lezen?

Ook je ervaring delen?

Wil je als ouder ook je verhaal opschrijven en er iets zinvols mee doen? Vertel ons wat je wel en niet als prettig ervaart of hebt ervaren. Wat heeft geholpen en wat niet? En welke oplossingen zie je? Daar leren we veel van. Via de Ervaringsmeter beschrijf je jouw ervaringen aan de hand van diverse vragen. Deze helpen je gedachten te ordenen en een mening te vormen. Vervolgens maak je zelf de keuze of je het verhaal (anoniem) wil delen. We gebruiken de gedeelde informatie om de kinderpalliatieve zorg te verbeteren. Voor jezelf en/of voor anderen.